четвер, 21 грудня 2017 р.

Звіт з мітапу Kyiv Testers Dec.20

Дякую всім, хто витратив свій час та трошки грошей не на якийсь серіальчик, а на професійний ріст. Наша маленька спільнота по трохи поповнюється https://www.meetup.com/Kyiv-Testers-Meetup/

Через трохи раніший час не усі встигли на самий початок, але, сподіваюсь, не розчарувалися.
Цього разу із тайм-менеджментом організаторів було ніби все гаразд. Встигли навіть зробити перерву на каву. Мушу сказати, що Peremoga.Space - чудове місце: легко знайти, приємно всередині, гарний вид на затор на площі, і трохи дешевше за Часопис :-)




Дуже дякую Єгору за його виступ!
Не один, а навіть кілька людей (із близько 20 присутніх) тестують системи, великий відсоток цільової аудиторії яких - літні люди, і значна частина цих людей має певні обмеження у користуванні додатками. 

Єгор оглянув вади зору, що трапляються найчастіше, навів кілька прикладів невеликих виправлень у коді, що могли б значно покращити досвід користування вебсайтом, та показав кілька додатків до браузерів, які допоможуть перевірити Ваш сайт на зручність користування людьми із зоровими обмеженнями і навіть запропонують варіанти виправлення недоліків на сайті.
В основному мова йшла про десктопні версії вебсайтів. 
Бачу, ця тема достатньо цікава, щоб бути розширеною. Тому або Єгора запросимо розповісти про тестування доступності мобільних додатків, або навіть можемо доповнити його доповідь якимись реальними прикладами. Якщо хтось має відповідний досвід - пишіть мені на фб чи тут. Доступність - дуже популярна тема зараз, тому не соромтеся, ділімося досвідом!

Із презентацією Єгора можна ознайомитись тут: Accessibility Testing.

Я спробував порозважати тестувальницьке панство задачкою для своїх студентів, яка демонструє усю складність побудови тестів базуючись на Класах Еквівалентності у реальних умовах, коли кількість змінних, очевидних і не дуже, є чималою. 
Також, згадали про техніку вибору тестів, базуючись на pair-wise. Це техніка призначена для зменшення кількості необхідних тестів для покриття усіх варіантів. Але 1) її можна застосовувати лише для незалежних величин; і 2) чи є сенс зменшувати кількість тестів, якщо вони автоматизовані?
Також, я мав честь бути критикованим Єгором, знаним автоматизатором, за те, що сказав, що можна встромляти багато assert’ів в один тест. Я мав на увазі, що тест має перевіряти 1 функцію, а вона може мати багато вихідних параметрів. Зійшлися на тому, що кілька асертів можна, але тільки якщо вони перевіряють одну й ту саму сторінку/частину аутпуту.

Ось моя презентація: Equivalence Classes. How to deal with them in automation.

Ще раз дуже дякую всім присутнім!
Якщо хочете про щось розповісти - давайте знати!

Наступна зустріч буде в середині січня! 
Веселих свят!

Немає коментарів: